A kiber bűnözés egy linken keresztül is elérhet minket

Szeretnék megosztani mindenkivel egy tanulságos történetet, ami a mai világban lassan szinte elkerülhetetlen lesz, főleg azok számára, amik rendszeresen használnak internetet. Az egész azzal kezdődött, hogy én is valamit az interneten keresztül akartam megtalálni, majd meg is vásárolni. A nagy kutatásnak az lett az eredménye, hogy összegyűjtöttem egy csomó linket, ahol elérhető az, amit keresek. Ám, hiba csúszott a gépezetbe, ugyanis valamilyen úton-módon bekerült egy olyan link is, ami egy adathalász vírust hordozott. Ez már – gondolom – nem is lep meg úgy igazán senkit, ám, ami engem mindezek után várt, igazán aggasztó volt. Elkezdtek sorra jönni a fenyegető e-mailek, hogy felhasználják az adataimat, ha nem fizetek. Hallottam már hasonlókról, de mivel egyre erőszakosabbak lettek a levelek, és egyre jobban azt éreztem, hogy tényleg az adataim birtokában vannak, felkerestem a Haiszky magánnyomozó irodát Budapesten.

Úgy éreztem, hogy valamit tennem kell annak érdekében, hogy ne legyen ebből az egészből komoly károm. Valójában volt egy konkrét személy, akire gyanakodtam, hogy a rosszakaróm lehet, ezért is jött az ötlet, hogy magánnyomozót bérelek fel. Nemrég volt egy üzleti vitám, amiből én jöttem ki nyertesként, és sajnos ebben a világban sokan hajlamosak arra, hogy valamilyen úton-módon keresztbe tegyenek a másiknak, ha rosszul jönnek ki egy szituációból. A magánnyomozó először is ellenőrizte a leveleket, átnéztük közösen a gépemet, sőt még egy informatikus szakembert is bevontunk, aki a rejtett csapdákat is elő tudja hozni. Ennek fényében már tényleg nagyobb figyelmet az emberünk, ugyanis kiderült, hogy bármit csinálok a gépen, akár linkeket keresek, akár csak megnyitom az internetet ígyis-úgyis megfertőzte volna a rendszert, hogy hozzáférjen a személyes adataimhoz.

Ekkor kezdődhetett el egy másfajta nyomozás, mégpedig egy amolyan személyre szabott, amikor ugyanis a megfigyelt személy teljes körű megfigyelése zajlik. Ez abból áll, hogy a mindennapi szokásain túl, a nyomozó felderíti a személyes hátterét, esetleges baljós ügyeit.   Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindent meg lehet tudni valakiről, hiszen mindenki hagy magáról nyomokat akár az interneten, akár a világban, amerre jár. Ez most is így történt, a dolog lényegi része pedig az, hogy ezeket megfelelően kezeljük, illetve, hogy dokumentáljuk fotó-, videó- vagy hangfelvételként. Ezeket később fel lehet használni az illető ellen. Az én esetemben a zsarolás volt a tényállás, illetve az adataimmal való visszaélés, ami súlyos bűncselekménynek számít. Ekkor vontuk be a hatóságokat, akik megtették a szükséges intézkedéseket.

Valós volt a gyanúm, hogy pont egy riválisom állt e mögött, ám ennek bizonyításához kellett egy magándetektív, aki a profizmusával mindezt be is bizonyította. Így utólag nem csak az eset önmagában, hanem a megoldás is tanulságos, hiszen az ilyen ügyekben mindig érdemes felkeresni egy szakembert, aki a tapasztalatával, és a szakértelmével tud a segítségünkre lenni, amivel rengeteg időt, és stresszt spórolhatunk meg magunknak. És lehet, hogy most az én gyanúm bejött, de nem biztos, hogy ez máskor is ilyen egyszerű, hiszen lehet, hogy valami sokkal nagyobb kavalkádba csöppenünk bele, amiből már nehéz lesz egyedül kimászni. Azt még elfelejtettem megemlíteni, hogy a nyomozás mellé jogi tanácsadást is kaptam, mivel a magánnyomozó felesége ügyvéd, így el tudott látni számos hasznos tanáccsal az ügy kimenetelét, és a lehetséges kártérítés kapcsán. Amit magamnak vontam le tanulságot, az az, hogy jobban oda kell figyelnem a személyes adataim védelmére, hiszen ilyen könnyen rossz kezekbe kerülhet.