Link egy tárhely szolgáltatáshoz, magyar IT-s cégnél

Annyi minden hasznos dolgot lehet találni az internetet, rendszerint fogalmam sincsen róla, miről írjak nektek legközelebb.

Most egy olyan linket találtam, ami főként a vállalatoknak lehet nagy segítség. A rackforest.hu oldalra akadtam rá ugyanis, mikor felhő alapú tárhelyet keresgéltem magamnak.

Az egész úgy kezdődött, hogy az egyik barátnőm írta, hogy teljesen tönkre ment a zámítógépe. Ő nem sűrűn használta, mindent inkább okostelefonon intézett, de a képeit, az elmúlt nagyjából 10 év emlékeit mind azon a számítógépen őrizte szépen mappákba rendezgetve.

Azóta sem jöttünk rá, hogy pontosan mi volt a számítógépének a baja, mert 2 nap múlva magától rendbe jött, de amikor elsőnek elsötétedett, majd nem engedte többé belépni a barátnőmet a fiókjába, eléggé el volt keseredve.

Maga a számítógép nem hiányzott volna neki annyira, mint az a rengeteg képes emlék, ami a gép belső memóriáján volt eltárolva. Már előre megsirattuk a rengeteg emléket, amit együtt késztettünk a közös baráti nyaralások, kirándulások és bulik alkalmával.

Akkor szembesültem vele, hogy mennyire megbízhatatlan valójában a technika. Nekem is volt olyan telefonom, amin egyszer csak elszállt minden adat és a rengeteg közös képünk teljesen eltűnt. Persze ilyenkor mindenki szomorkodik egy kicsit, hiszen mégis csak hosszú évek emlékei vesznek el az éterben.

A barátnőm esete rádöbbentett, hogy nem lehetek óvatlan. Nekem nem csak kedves emlékek vannak ugyanis a gépemen, hanem fontos dokumentumok is, amik a munkámhoz kellenek, így nem engedhetem meg magamnak, hogy egyszer csak elszálljon minden adatom.

Pedig sz ilyesmire nem lehet előre felkészülni. A laptopom amúgy is elég lassú mostanában, 20-25 percet vesz igénybe csak az, hogy betöltse a rendszert. Nem olyan meglepő a dolog, mivel már nagyon régi, jó 10 éves is megvan már és sajnos egyszer előfordult, hogy egy kissé kellemetlenebb vírust is leszedtem rá, persze teljesen véletlenül. Azt nagyon nehezen sikerült utána kiírtanom a gépemből, azóta is attól tartok, hogy még mindig amiatt ilyen lassú.

Persze könnyedén segíteni lehetne rajta, csak el kellene vinnem szerelőhöz. De sajnos ezzel az a legnagyobb baj, hogy nincsen csere laptopom, így addig, amíg a szerelő dolgozik vele, nem hozhatnám el tőle a laptopot és nem tudnék min dolgozni, sorozatokat és filmeket nézni.

Tehát a barátnőm példájából okulva úgy határoztam, hogy minden adatomat fel fogom tölteni egy felhő alapú tárhelyre.

Rengeteg ingyenes tárhely szolgáltatás érhető el a térségben, de nekem egyik sem felelt meg. Nem akartam kissé gyanús programokat letölteni, hogy esetleg rosszabb legyen a gépem és az ingyenes verziók kapacitása igencsak le van limitálva. Mindenhol az az alapvető, hogy egy bizonyos kapacitásig ingyen tárolhatom a fájljaimat a tárhelyen, de aztán persze minden bővítésnek megvan a maga díja.

El akartam kerülni a gyanús külföldi oldalakat, nem akartam más devizában fizetni, mint a forint, nem akartam az aktuális árfolyamon díjakat számolni.

Úgy döntöttem, hogyha már a fizetős tárhely szolgáltatás felé kacsintgatok, akkor keresek egy megbízható, profi, magas minőségű magyar szolgáltatót.

A rengeteg megnyitott oldal után a rackforest tűnt nekem a legmegfelelőbbnek.

Eddig nem is tudtam, hogy léteznek, fogalmam sem volt róla, hogy Magyarországon is divatba jöttek az egyébként praktikus szerverparkokat üzemeltető cégek.

A tárhely szolgáltatás pedig a tárolni kívánt adatok mennyisége miatt egyre keresettebb lett a magyar cégek körében is.

A digitalizálás most van a csúcson, a cégek a régebbi adatokat is megpróbálták digitalizálni, a szervereik megteltek, nem bírták a sok kérést feldolgozni és rengeteg rendszer összeomlás történt.

A digitalizált papírokat pedig a legtöbben helyett, hogy drágán egy szerverparkot üzemeltessenek, inkább úgy döntöttem, hogy bérbe veszik a szervereket Ekkor jelent meg főként a tárhely szolgáltatás is.

A rackforest oldalán azt láttam, hogy rengeteg IT dologgal foglalkoznak, szerverparkot is lehet náluk létesíteni, de bérelni is lehet.

A tárhely bérlés mellé attól függően, hogy milyen csomagot választunk, akár domain neveket is kaphatunk.

Hogyha valaki esetleg tárhely szolgáltatás vásárlásán gondolkozik, annak javasolom, hogy nézze át jobban az egyes csomagok tartalmát. Gondoltam már arra, hogy egy webshopot szeretnék indítani, de ez annyira távoli álom volt még.

Annak az érdekében, hogy a vevőinket a legmagasabb minőségben tudjuk majd kiszolgálni, szükség lesz a megfelelő háttérrendszerekre, ami esetünkben a rackforestnél üzemeltetett szerver parkot jelentené.

De ne tekintsünk ennyire előre, kanyarodjunk vissza a történethez. Tehát megkerestem a tárhelyet, aminek nagyon jutányos ára volt. Aztán persze a domain nevekből és a különféle csomagokból rájöttem, hogy nekem nem is erre van szükségem. Nekem nem is tárhely szolgáltatás, hanem egy felhő, azaz cloud kell.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki használt már valamilyen felhő alapú rendszert. Ez azt jelenti, hogy nem a számítógépen, hanem egy másik szerveren tárolódnak ezek az adatok, amiket rámentek, majd onnan tudom lehívni őket. Így nem foglalnak helyet a gépen, illetve, ha a számítógéppel valami történne, akkor sem vesznek el ezek az adatok, képek és videók.

A rackforest oldalán szerencsére a tárhelyszolgáltatás mellett cloud, azaz felhő alapú tárolási lehetőséget is találtam.

Hibrid és privát felhőket lehet tőlük vásárolni, ezekbe pedig fel lehet tölteni a dokumentumainkat.

Őszintén szólva nem bízom meg az ingyenes felhő alapú szolgáltatásokban, mert ezek eléggé nyíltak, bizalmas információkat lehet megszerezni, ha valakinek sikerül feltörnie a fiókot.

Ezt el akartam kerülni, ezért kerestem fel a rackforest.hu oldalt.

A Privát felhő egyébként biztonságosabb, mint a hibrid, legalábbis ezt mondják az okosok, mégis, a vállalatok esetében sokkal inkább elterjedtebb a hibrid felhő, ami a privátnál sokkal rugalmasabb tárolási forma.

Azért is jobb ez a vállalatoknak, mert ott rendszerint nem csak egy ember ment a felhőre, nekik fontos, hogy egyszerre több helyen is meg lehessen nyitni.

A felhő hatalmas előnye még az is, hogy nem kell mindig magunkkal cipelni a képeinket, adatainkat. Még csak egy pendrive sem kell, ha van internet, akkor meg is tudjuk nézni a fájljainkat.

A rackforest szerintem a leghíresebb magyar tárhely szolgáltató. Mindig nagyon kedvesek, hamar intézik a dolgokat, amiket kérek tőlük.

A barátnőm gépe valamilyen rejtélyes körülmények között végül mégis úgy döntött, hogy működik, ezért neki is javasoltam, hogy minden képét másolja fel valamelyik felhőbe, hogy egy esetleges újbóli rendszer törlés esetén ne kapjunk „szívbajt”, azt feltételezve, hogy minden képünk elveszett.

Amit csak lehetett, azt megtettük, most már saját privát felhőt bérelünk a holmijainknak, de azért remélem, hogy többet nem kell majd ezzel foglalkoznom. A rackforest annyi IT szolgáltatást üzemeltet, hogy eleinte nagyon nehezen igazodtam ki az egyes szolgáltatásokon, de szerencsére gondoltak arra is, hogy nem mindenki olyan IT zseni, mint ők, így szerencsére minden szolgáltatásnál található egy kis leírás, ezek segítségével pedig meg tudjuk találni azt, ami nekünk kell.