Egy link a napelemekről

A héten az iskolában minden nap volt valamilyen előadás a Földdel kapcsolatban. Mindegyiknek az volt a lényege, hogy hogyan tudnák a lehető legjobban, illetve leghatékonyabban megóvni a bolygónkat és minél előbb visszafordítani a klímaváltozás folyamatát. Volt szó a szelektív hulladékgyűjtésről, a komposztálásban rejlő lehetőségekről, a műanyaghasználat módszeres likvidálásáról a mindennapjainkban; a lányoknak volt külön előadás a különböző szépségápolási és kozmetikai termékek környezetbaráttá tételéről is. Egyszóval nagyon hasznos dolgokat hallhattunk arról, hogy miként válhatunk a bolygónk megmentőjévé.

De nem csak mindennapi megoldásokról esett szó. Az egyik vendég előadó a megújuló energiákban rejlő opciókról mesélt, mint például a szélerőművek és a vízerőművek. Rátért arra is, hogy bár Magyarországon még nem hódított hatalmas teret, de nemzetközi viszonylatban a napenergia felhasználása egyre inkább úttörőnek számít. A napelemfarm Magyarországon jelenleg egy fejlődő megoldás, amelyben nagyon sokan potenciált látnak. Egy ilyen beruházás természetesen magas költségekkel jár, de mindez tíz éven belül teljesen megtérül és utána végig gazdaságos marad. Az előadó ajánlott nekünk egy linket, amelyen keresztül könnyen tájékozódhatunk a lehetőségekről és egyéb tudnivalókról.

Hazaérve rá is kerestem az ajánlott linkre, mert komolyan felkeltette az érdeklődésemet minden, amely a napenergiával kapcsolatos. Ezen a weboldalon cégeknek, vállalatoknak, valamint önkormányzatoknak írnak le hosszasan, és laikusok számára is érthetően minden alapvető információt a fotovoltaikus elemekről. Bár se a saját családomban, se a közvetlen környezetemben nem ismerek olyat, aki vállalkozóként érintett lehetne a témában, mégis végig böngésztem A-tól Z-ig minden menüpontot, altémát és kérdést arról, hogy lényegében hogyan is tesz hozzá a környezetvédelemhez és a gazdaságossághoz a napelemrendszer kiépítése. Részletesen átfutottam, hogy egy napelemes támogatásra ki miért pályázhat vagy éppen miért nem pályázhat. Az biztos, hogy semmilyen kérdés nem maradt bennem, mert minden felmerülő témakört hasznosan mutattak be.

Engem korábban is meglehetősen foglalkoztatott a természetünk védelme és megóvása, pár éve például eldöntöttem, hogy áttérek a vegán életmódra. Az iskolában elhangzott előadásokban ugyan volt szó a szelektív hulladékgyűjtésről, azonban számomra ez semmilyen újdonságot nem jelentett, mert a családommal immár öt éve odafigyelünk erre. A nagymamám balatoni nyaralójának hatalmas kertjében pedig már régen megismerkedtem a komposztálással és tudom, hogy az élelmiszerek rothadása után felhasználható virágföldek alakulnak ki. Ezek miatt kicsit jártasnak gondoltam már magamat az ökológiai létfeltételek megóvásában, de a megújuló energia eddig hiányzott az életvitelemből. És hazudni sem akarok, a természetvédelem mellett azért jelentős szerepet játszik a spórolás és gazdaságosság fontossága is; az biztos, hogy legyen szó magánszemélyről vagy egy nagy cég vezetőjéről, mindenki, aki ebbe belefog, hatalmas előnyökhöz juthat.

Tényleg nagyon örültem az iskolában tartott előadásoknak, mert az üzenet így olyan osztálytársaimhoz is eljutott, akikről tudom, hogy nem igazán figyelnek oda a környezetvédelemre. A napelemeket taglaló weboldal linkjét pedig külön elmentettem magamnak otthon, hogy később a szüleimnek is meg tudjam mutatni, hiszen az ilyen kérdésekben ők is mindig kellően nyitottak.