Hasznos linkek ékszervásárláshoz

Egy fogyasztói társadalomban élünk, így természetes jelenség, hogy az emberek nagyon szeretnek vásárolni. Ráadásul a hölgyek kifejezetten szeretik a csecsebecséket, míg a férfiak a jó autókat és hasonlókat. Mindenki minőségi teremékhez szeretne jutni, lehetőleg olcsón. Ezzel nincs is gond, hiszen lássuk be ez gyakorlatilag mindannyiunk elvárása. Viszont a vásárlás veszélyei pont ebből az alapvetésből fakadnak, ugyanis sokan vannak olyanok, akik ezt ki akarják használni. Nyilván egy minőségi termék előállítása jóval drágább, mint ha ugyan azt silányan gyártanák le, ezért aztán valamivel többet is kell fizetni érte. Itt lépnek porondra azok, akik a rossz minőségű termékeiket, a színvonalas termékek árán próbálják eladni. Ehhez természetesen szükséges az is, hogy a minőségbeli különbség ne legyen észrevehető a laikus ember számára. A tudatos vásárló azonban tud védekezni ez ellen, főleg a mai világban, ahol az internet már a legtöbb háztartásban jelen van. Vásárlás előtt érdemes néhány helyen utána olvasni az adott terméknek, és tulajdonságainak, hogy tudjuk, mire kell odafigyelni.  Bemutatok erre egy személyes példát, ami segítségére lesz azoknak, akik valamilyen ékszert szeretnének venni maguknak, vagy valaki másnak.

Én magam is felment az internetre, és a linkek között kutakodva találtam meg a szükséges infókat, amiket most megosztok. Az én helyzetem az volt, hogy barátnőmet szerettem volna meglepni születésnapja alkalmából valami széppel. Mondogatta, hogy szeretne egy új nyakláncot, így elsősorban ezt kerestem. Lehetőleg valami minőségi darabot akartam, de azért túlzásba se akartam vinni a dolgot. Az online felületeket vizsgálva akadt meg a szemem a swarovski nyakláncokon. Alapvetően hallottam már ilyen ékszerről korábban is, de nem igazán tudtam, hogy pontosan mit érdemes tudni róla. Félóra utánajárás után viszont már mindent tudtam, ami kellhet.

A swarovski kristály alapvetően ólomkristályból készül, és a különlegessége az egyedülálló csiszolásban van, amit a cég alapítója szabadalmaztatott még az 1800-as évek végén. Az ólomkristály rendkívül tiszta, viszont nem drágakő. Ez azért fontos mert így az ára is olcsóbb, ugyan akkor külsőre eléggé hasonlít a gyémánthoz. Az igazi ragyogást azonban a csiszolás adja, amelynek minőségéről különböző gépek gondoskodnak. Minél több lapra van csiszolva a kő, annál többször töri meg és veri vissza a fényt, vagyis annál jobban csillog a kő. Alapvetően két fajtát különböztetünk meg. Van a gyémánt csiszolású, amelyek alakja kúpos és leginkább foglalatokban találhatjuk meg őket, míg vannak lapos csiszolású kövek, amelyek ragasztva vagy vasalva ruhák, tárgyak díszítésére szolgálnak.

A kristályok hátulját egyébként még egy különleges ezüstréteggel is bevonják, hogy minél jobban visszatükrözze a fényt. Én végül is lapos ékszert választottam. Ami kifejezetten pozitív volt, hogy nem csak egy színben és formában volt lehetőségem keresgélni. Vörösben, zöldben vagy más színekben pompázó swarovski kristályok is vannak, bár hozzá kell tenni, hogy a színesség határozottan rontja a csillogást.

Már csak azt kellett kiderítenem, hogy mi különbözteti meg az igazi swarovski nyakláncot a hamistól. Szerencsére az eltérés pofon egyszerű és szintén a kő vakító tulajdonságainál keresendő. A hamis ékszerek ugyanis a legtöbbször olvasztott üvegből készülnek, aminek a fényáteresztő képessége jóval kisebb, vagyis sokkal kevésbé fog csillogni a kő. Illetve a 14 lapos csiszolás kifejezetten a Swarovski cég védjegye. Ettől függetlenül végül több ajánlást is hallva interneten rendeltem meg a swarovski nyakláncot, de a kicsomagolás után tudtam ellenőrizni, hogy valóban a megfelelő minőségű áru érkezett, és nem holmi hamisítvány. Ráadásul az ára jóval alatta van egy ilyen kiegészítőnek, mintha drágakövet, mondjuk smaragdot vettem volna, viszont küllemre is egy határozottan szép és elegáns ékszerhez jutottam.

Ahogy az én példám is bizonyítja, érdemes utána járni a dolgoknak, mivel manapság az internetnek köszönhetően ez nem vesz sok időt igénybe, viszont rengeteg bosszankodást, adott esetben pénzügyi kárt megspórolhatunk azzal, ha körültekintőek vagyunk. Ráadásul így egy kis tudást is magara szedtem ezzel kapcsolatban, ami kitudja, mikor jön még jól.