A sok link között, akad egy-kettő hasznos is

Nagyot változott a világ az elmúlt néhány évtizedben. Amikor én gyerek voltam, nem volt se telefon, se számítógép, s az a szó, hogy internet még nem is létezett a köztudatban. Az én gyermekeim és unokáim már egész más világban szocializálódtak. A gyerekeimmel együtt fejlődött a technológia és talán az ő életük során következett be a legnagyobb horderejű fejlődés. Unokáim már szinte telefonnal a kezükben születtek. Legnagyobb fiú unokám előző évben csinált nekem közösségi média oldalt, mert van egy régi, fiam által kiselejtezett számítógépem. Bevallom soha nem használom, csak amikor az unokám küld valami linket, akkor azokat szoktam megnézni. Állandóan az interneten lóg, napi 4-5 linket biztosan átküld. Vannak amik vicces videók, vannak kreatív ötletek, vannak hosszabb politikai cikkek és weboldalak is.

A minap egy olyan cég honlapjának linkjét küldte, ami igencsak felkeltette az érdeklődésemet. A cég neve Topcégalapítás volt. Meg is nyitottam a linket, és mindent elolvastam, ami az oldalon volt. Ez egy olyan cég, akik cégalapítással és székhelyszolgáltatással foglalkoznak. Unokám tudta, hogy ez nekem most pont aktuális, mert nem olyan rég számoltam fel előző cégemet, és éppen egy új alapításán gondolkozom.

Megtaláltam a honlapon, hogy mik a kft alapítás 2021-es feltételei, ami nagyon hasznos információnak bizonyult számomra. Mivel utoljára 40 évvel ezelőtt alapítottam céget, amikor még minden annyira más volt. Fontos, hogy a cég megalapításakor az érintetteknél legyenek ott az igazolványai és egy olyan hozzájáruló nyilatkozat, amely csak abban az esetben szükséges, ha a cég vagy vállalkozás saját székhellyel fog rendelkezni. Ugyanis a Topcégalapítás, mivel székhelyszolgáltató is, így igénybe lehet venni olyan csomagokat, amelyekhez székhelyszolgáltatás is tartozik. Én egy ilyen csomagot fogok majd venni.

Visszatérve a feltételekhez, az ügyvezetőségnek és a tulajdonosságnak is vannak feltételei, amelyek összesítve a következők: cselekvőképes nagykorúnak kell lenni, tilos eltiltva lenni a foglalkozástól és cégjogilag sem, valamint nem szabad, hogy akadálya legyen az adóregisztrációnak sem. Feltétel továbbá a büntetlen előélet, a tiszta erkölcsi bizonyítvány.

Azt is megtudtam, hogy milyen folyamat a kft alapítás 2021 évében. Meglepett, hogy ez milyen egyszerű, és az egész alapítás menete nekem, öreg fejjel is simán fog menni. Be kell jelentkezni telefonon, majd kiküldenek egy nyomtatványt, amit ki kell tölteni. Úgy tűnik már nem csak az unokám által küldött linkek megnézésére fogom használni a számítógépem. Ez után vissza kell küldeni a kitöltött nyomtatványokat, majd egy személyes találkozás alkalmával történik meg a megbeszélés, tanácsadás, az iratok és dokumentumok ismertetése is. Itt ügyvéd jelenlétében történik az aláírás, majd az aláírt okiratokat benyújtják a cégbíróságra. A cégbíróság néhány napon belül elfogadja és bejegyzi a céget, amiről engem majd értesíteni fognak. Végül rajtam kívül még a banknak is továbbítják a végzést.

Amennyiben igénybe veszem a cég által kínált székhelyszolgáltatást is, az egész cégalapítás ingyenes lesz. A szolgáltatás csomagjába pedig sok olyan pont tartozik, amik megkönnyítik majd az életem. Például kihelyeznek a székhelyre táblát a cégem nevével, ami a törvényesség szempontjából elengedhetetlen. A leveleimet átveszik a postán, majd elektronikus úton eljuttatják nekem, havonta egyszer pedig az eredeti leveleket is elküldik. Végül pedig ha szükséges, tudnak biztosítani irodát a tárgyaláshoz.

Be kell látnom, hogy ez a számítógép és internet dolog nem is olyan ördögtől való. Főleg, hogy ha nem lenne a mindenre kíváncsi kis unokám, akkor ki tudja hogyan és mikor tudtam volna megalapítani a kft-met.