Amikor elveszel az internet világában

Számtalanszor megesett már velem is, és gondolom, hogy sokunkkal az a nem várt szituáció, hogy valami újat kellett beszerezni, mert a régi tönkrement, nem funkciónál, ocsmány, ronda vagy ezen okok kombinációja és permutációja. A legbosszantóbb ilyenkor, hogy nem mindig tudjuk, hogy merről, vagy honnan szerezzük be az új darabot, vagy ha esetleg van is bármi elképzelésünk, nem találjuk meg a megfelelő ár érték arányt. Ilyenkor vesszük segítségül az internetet, és kezdünk lelkesedni az iránt, hogy gyorsan és hatékonyan megtaláljuk új eszközünket. Igen ám, csak az internet világa nagyon mély és elképesztően keszekusza, így nehéz ráakadnunk arra, amit valóban szeretnénk.

Hogy egy konkrét példával kezdjem, múlt héten úgy szerettem volna ablakot tisztítani, hogy a konyhapultra felállva nekiveselkedek, és pillanatok alatt elkészülök minden feladatommal. Igen ám, csak nem vettem figyelembe, hogy a megtermett testsúlyom és a konyha pult teherbírása nincs egészen összhangban, így amikor a konyha legértékesebb darabja hangos reccsenéssel jelezte, hogy végeztünk egymással, egyenesen vonalban repültem a járólap síkos és rideg felületére.

A problémám leginkább itt kezdődött, hiszen láttam, hogy javításra semmi esély, egy vadonat új beszerzése lesz a feladat. Gyorsan fel is ütöttem notebookomat, hogy megnézzem, merre vehetek új konyhabútort. Ilyenkor számtalan találattal kell farkasszemet nézni, hiába várjuk, hogy csak egy ötletet listázzon ki nekünk a Google. Ráadásul a konyha egy teljesen más világ. Ugye vannak, akik szeretnek főzni és vannak, akik nem. Azok, akik szeretnek, jól tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy késnek mekkora a súlya, hiszen a vágásnál mindig fontos, hogy egyenletesen, ugyan akkora erőnyomatékkal tudjunk szeletelni. Nem mindegy, hogy a serpenyőd teflonos vagy kerámia bevonatos, hiszen teljesen más hőfokot tud átvenni a gáztűzhelyen, ezáltal az ételek elkészülését befolyásolva, és persze nem mindegy, hogy a konyhapultod milyen, hiszen aki magas, annak kettétörik a dereka, ha sokat kell szeletelni, aki alacsony, annak meg megfájdul a lába pipiskedés közben.

Persze rengeteg kérdés felmerül a konyhapult vásárlása közben. Ha megkérdeznénk édesanyámat, ő valószínűleg azt mondaná, hogy elmegy egy szakértőhöz, a boltba, vagy bútorstúdióba és megkérdezi tőle, hogy mi való leginkább az ő konyhájába és mi nem. Én más vagyok. Én az interneten vadászom és hasonlítok össze. Itt keresem a megfelelő színárnyalatot, a hozzám illő magasságot, az összeszerelési útmutatót, és mindent, ami a vásárlási döntéshez szükséges. Ezért is jó, ha az ember talál olyan oldalakat, amely már tartalmazza a számára előnyös linkeket. Ezek a linkek nem csak időt spórolnak, hanem felhasználóbarátabbá, élménydúsabbá teszik a keresést is, hiszen nem kell több száz, adott esetben több ezer találatot végigböngészni, hanem elegendő egy listában válogatva megtalálni azt, amit keresünk.

Szerencsére az internet és a linkportál segítségével lett új konyhabútorom, és most már azt is tudom róla, hogy olyan stabil lábakon áll a pultja, hogy akár táncolhatnék is rajta egész éjjel, bár ez ki van zárva, hiszen az ablakon keresztül az egész szomszédság engem bámulna. Ki tudja, lehet nem fogok ablakot takarítani!