Vegyünk kicsit vissza, és első lépés legyen a napelem

Annyiszor hallok arról, hogy megjelentek az új Tesla autók, melyek elektromossággal működnek, sokkal olcsóbbak, és sokkal környezetkímélőbbek, hogy már én is elkezdtem gondolkodni azon, hogy mi lenne, ha beszereznék egy ilyet. Viszonylag sokat ingázok a munkahelyem és az otthonom közt, úgyhogy elég jól ki is használnám, és ahogy egyre többet olvasok róla az interneten…

És itt történt meg az, hogy elkezdtem bújni az internetet, hogy mit ajánlanak a helyzetemben? Rengeteg autókhoz kapcsolódó linkkatalógust néztem meg, hogy mennyire éri meg ilyenbe beruházni most, és elég hamar körvonalazódott bennem, ahol elkezdtem más linkekre is kattintani, hogy van egy másik módja a környezet megoldásának és a spórolásnak, ami most még egyszerűbb és olcsóbb is: a napelemes rendszerek.

Ezért szoktam szeretni a linkek böngészését, mert eljutok olyan helyre, amiről alapból nem is gondoltam, hogy kell nekem. Most tudtam csak meg, hogy a napelem árak már annyira kedvezőek, hogy egy egyszerű panel is akár már egy évtized alatt is visszahozza az árát száz százalékban, és utána ingyen elektromosságot termel. Ilyen információval a birtokomban pedig már szinte elképzelhetetlen volt, hogy az első lépésem a környezettudatosság felé ne a napelem legyen.

A Teslás ötletet ezért félre is raktam, és elkezdtem olyan céget keresni, akik napelemekkel foglalkoznak, és tudnak segíteni akár a döntésben, vásárlásban, vagy a bezerelésben. Természetesen az egyik fő szempont a napelem árak voltak, de a hely, amit végül találtunk ennél több területen is jeleskedett. Itt voltak a legsegítőkészebbek azok, akikkel beszéltünk, és itt láttam egyedül az aktualitásokból és a hírekből, hogy tényleg tudják a dolgozók, hogy mi történik a világban, és értik a szakmájukat is.

Ezért aztán eljutottam a konkrét árajánlat szintjéig, amikor már én is ki tudtam számolni, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszerre történő beruházásom. Itt annyit kellett csak figyelembe vannak, hogy milyen minőségű napelem panelt vásárolok, hisz annak a termelése és ára határozza meg leginkább, hogy mikor fogok már valóban ingyen energiához jutni, de ez könnyedén ment – sőt, összehasonlítva a lehetőségeimet, még arra is jutottam, hogy megéri a legjobb minőséget választanom, hogy a lehető legtöbbet profitáljak a dologból.

És nem csak én fogok így a legjobban járni, hanem a környezet is, ami végül is ugyanolyan célom volt, mint a saját pénztárcámnak a segítése. Tudom, hogy Magyarország még nem áll olyan szinten, hogy az energiatermelésének a jelentős részét megújuló forrásokból fedezze, ezért úgy gondolom, hogy nem baj az, hogy én is besegítek, saját szintemen, amennyire tudok ebbe a folyamatba. Amíg az országban nem épülnek hatalmas napelem farmok – aminek már itt lenne az ideje, hisz szerintem egyértelműen látszik, minden általam meglátogatott link is ezt mutatta, hogy ez lesz a jövő – addig a legjobb, ha egyéni családok szintjén próbáljuk meg felvenni a harcot a környezetszennyezés ellen.

És amilyen könnyen ment ez nekem, úgy érzem, nem is okozhat nagy problémát ez. A céggel mind a rendelés, mind a leszállítás, mind a beszerelés probléma nélkül ment, és mivel nem voltam nagyon otthon a témában, ezért szívesen nyújtottak segítséget olyan kérdésekben is, mint hogy mi az a napelem inverter, miért éri meg akkumulátort vásárolnom, és ehhez kapcsolódóan, talán a leggyakrabban felmerülő problémában: hogyan lesz nekem áramom akkor amikor nem süt a nap? Egy kis segítség: az akkumulátor arra van, hogy naposabb időkben elraktározza a plusz energiát.

Így történt, hogy egy egyszer linkkeresésből sikerült egy napelemes rendszerre beruháznom – ez már csak azért is szép történet, mert látom, mennyire hálásnak kell lennem azoknak, akik a linkek mögött álló honlapokat tervezik, karbantartják, és segítik a cégeket vele.