A bukósisak akció segítségével hamar megtalálom a születésnapi ajándékot

Az egyetemi éveim alatt rengeteg beadandót kellett írnom és előadást tartanom, amihez számtalan szakirodalmat kellett használnom, illetve az internetes forrásokat is igénybe vehettem. Nem mondom azt, hogy szerettem a több oldalas témakifejtéseket és érveléseket írni, de sok mindenre megtanított, hogy ilyen sokat gyakoroltunk ebben a formában. Rengeteg idő elmegy egy-egy ilyen beadandó megírására, és akkor a szakdolgozat megírásáról még nem is beszéltem. Szerencsére megengedett az internet használata is, de minden külső eszköz használatát fel kell tüntetni a dolgozatokban. Ami nem gond, hiszen ezt is tanítják az egyetemen, és így látszik, hogy ki az, aki saját munkát ad be és ki az, aki pedig plagizál.

Az egyetem elején ez nagyon rémisztő sok tanuló számára, hiszen nem tudják, hogyan kezdjenek neki egy ilyen feladatnak. Aki már az egyetemi időszaka elején nem figyel oda azokon az órákon, ahol megtanítják, hogyan kell ilyen dolgozatokat elkészíteni, annak nagyon nehéz feladata lesz egész végig. Ugyan segítséget az interneten ehhez is lehet találni, de a tanárok sokkal könnyebben és érthetőebben elmagyarázzák a sok turpisságot, mint a szakkönyvek. Ráadásul nem biztos, hogy a különböző internetes oldalakon megfelelő információt találnak. Arról nem is beszélve, hogy nyelvenként eltérőek lehetnek a formai és tartalmi követelmények is.

Az elején a témamegjelölés nagy problémát okozott nekem, volt, hogy akár egy napom is elment azzal, hogy kiválasszam a megfelelő témát és megfelelően le is szűkítsem. Akkor tud valaki nagyon nagyot bukni, amikor túl tág témát választ és nem tudja megfogni azt, amiről beszélni szeretne. Ezzel a szakdolgozatnál is óriásit lehet bukni. Az első két félévben én sem voltam vele tisztában, hogyan is kell hivatkoznom a szövegben a forrásaimra, hiába olvastam el példákat és magyarázatokat, az istenért nem tudtam megjegyezni, hogy mikor és mit hogyan kell írni. Aztán végre szépen lassan, de belejöttem, és a dolgom már csak az volt – legalább is szerintem ez fontos dolog -, hogy az ember rájöjjön, hogy mi a saját munkamenete. Mit és hogyan és mikor csinál, és nem baj, ha más stratégiával dolgozik, mint, ami elő van írva. Hiszen én is rengeteg olyan kis apró lépésből rakom össze aztán a kész beadandóimat, ami másnak lehet, hogy érthetetlen és felesleges lenne, nekem pedig ez a módszer segít abban, hogy a legjobb beadandót hozzam össze, ami csak tőlem telik.

Általában összeszedem az elején, hogy milyen szakirodalom vagy éppen internetes forrás segítségével szeretnék dolgozni. Kiírom a címet, a szerzőt és az oldalszámot, internetes forrásnál pedig egy dokumentumba összeszedem az összes linket, amit használni akarok az internetről. Az internetet ilyenkor minden egyetemista áldja, hiszen az interneten bármit megtalálni, amire szüksége van az embernek. Majd ezeket ismét végignézem és kimásolom a szövegből azokat a részeket, amire szükségem van. És ez így szokott menni minden alkalommal, hiszen így jobban átlátom, hogy mi az, amit esetleg idézni szeretnék, vagy mi az a gondolat, amit fel szeretnék használni és aztán a gondolatmenetet továbbvinni.

Látszik tehát, hogy nem egy egyszerű munka ez. Nagyon összetett folyamat ez, legalább is a részemről biztosan. Én szeretem, ha minden a helyén van, éppen ezért inkább aprólékos vagyok, de biztos a biztos alapon, mindig is így csináltam a beadandóimat.

A linkeket kigyűjteni azért jó, mert így aztán a hivatkozásból sem maradnak el, nem hagyok ki semmit és nem kapok csak emiatt már egy jeggyel rosszabbat. Így szoktam ezt akkor is csinálni, amikor valamit keresek a neten. Például cipőt szeretnék venni, vagy nyaraláshoz keresek szállást, vagy vásárolni szeretnék, és a többi. Mint például most. Bukósisakot szeretnék venni egy barátomnak születésnapjára, de mivel még sosem vettem ilyesmit, utána kell néznem, hogy egyáltalán hol lehet ilyet kapni, mennyibe kerül, mennyit érdemes rá költeni, hol van ilyen bolt és ilyesmi. Így tehát az összes linket kigyűjtöm most is, ahol találok eladó bukósisakot. Van egy oldal, ahol bukósisak akció is van (http://bukosisak.eu/), azt pirossal kiemeltem, mert azzal kezdem majd a linkek átnézését.

Annyi féle bukósisak van, hogy azt se tudom, milyet vegyek neki egyáltalán. Még színben is akkora választék van, hogy teljesen meg vagyok most lőve, hogy melyik legyen a kiválasztott.

Szerintem úgy fogom kezdeni a dolgot, hogy felhívom a testvérét, ő biztos tud nekem ebben segíteni és hátha lesz olyan jó fej, hogy eljön velem majd megvenni. Ez a bukósisak akció egész jól hangzik, kíváncsi vagyok, mit rejt az az oldal. Egyelőre ma nem lesz időm átnézni a kigyűjtött bukósisakos linkeket, de holnap muszáj lesz szakítanom rá időt, mert az idő eléggé sürget. Mindig az utolsó pillanatra hagyok mindent, én nem értem, miért. Mintha belém lenne kódolva a halogatás. Én lehetek a halogatás mestere. De nem tehetek róla, megint annyi munkám van, hogy ki sem látszódom belőle. Mire hazaérek, már alig várom, hogy bezuhanhassak az ágyba. Na, de majd holnap! Holnap mindenképpen megnézem a linkeket, főleg a bukósisak akció az, ami igazán érdekel!